Priser, takster og spareråd

For priser på vand, henviser vi til takstblad for år 2024 her.

Måleraflæsning

Ejby Vandværk a.m.b.a. har elektroniske målere, hvilket betyder, at aflæsning af målere til brug for årsopgørelsen foretages af vandværket uden hjælp fra forbrugerne. For at mindske skaderne ved utætheder i skjulte installationer aflæser vandværket med jævne mellemrum forbruget hos forbrugerne, men vi opfordrer alligevel forbrugerne til selv at tjekke deres måler med korte intervaller, således at et stigende forbrug opdages hurtigst muligt, og at det derved undgås, at skaden bliver omfattende og økonomisk belastende.

Vi skal dog understrege, at det stadigvæk er andelshavernes eget ansvar selv at holde øje med deres vandforbrug for at opdage mulige utætheder, så vandspild undgås. 

Den aflæsning, som anvendes til årsopgørelsen, finder sted pr. den 31. december, kl. 24.00.

Ejerskifte

Ejby Vandværk a.m.b.a. udarbejder ikke flytteafregning i forbindelse med almindeligt ejerskifte af faste ejendomme. Et eventuelt mellemværende mellem sælger og køber henvises til at indgå i refusionsopgørelsen, som udarbejdes i forbindelse med ejerskifte.

Ejby Vandværk a.m.b.a. anbefaler, at forbrugerne opsamler regnvand til brug for havevanding.

Spareråd

Vi skal passe godt på vores grundvand og tænke over, hvad vi bruger det til.
Der kan tilmed være gode penge at spare, hvis man sparer på vandet.
Herunder kan du finde gode råd til, hvordan du sparer på vandet:

1. Montér percolator på vandhaner og brusere
Installer percolatorer på vandhaner og brusehoveder. De blander luft i vandet, så strålen virker større. Installerer du samtidig en vandbegrænser, nedsætter den gennemstrømningen af vand i hanen og bruseren og til sammen kan de spare op til 40% på dit vandforbrug.

2. Vandbesparende bruser
Anskaf en vandbesparende bruser. den har et forbrug på 4-6 liter pr. minut mod en almindeliog bruser, der bruger 6-9 liter pr. minut.

 

3. Tag brusebad
Tag brusebad i stedet for karbad eller spabad og luk for vandet, når du vasker hår og sæber dig ind. Bad og personlig hygiejne udgår ca. 36 % af vandforbruget i husholdningen, så her er der mange penge at spare.

 

4. Skift toilettet ud
Hvis du har et ældre toilet, så skift det ud til et nyt vandbesparende to-skylstoilet. Det ældre toilet bruger mellem 9 og 12 liter pr. skyl, mens et to-skylstoilet blot bruger 2 til 4 liter pr. skyl.

 

5. Lad ikke vandet løbe

  • Luk for vandet, når du børster tænder. Derved bruger du ca. 1 liter vand i stedet for 10 liter vand pr. gang.

  • Lad ikke vandet løbe, når du vasker op, skræller kartofler eller skyller grøntsager. Brug i stedet en balje.

6. Fyld vaske- og opvaskemaskiner helt op
Fyld vaske-og opvaskemaskinen helt op inden du sætter dem i gang. De bruger lige meget vand og strøm, hvad enten de er tomme eller fyldte. Når du anskaffer nye hårde hvidevarer, gå da efter dem, der har energimærke A eller højere.

 

7. Vand på køl
Hav altid en kande med vand i køleskabet, så slipper du for at lade vandhanen løbe, hver gang én i familien skal have et glas koldt vand.

 

8. Bilvask
Brug spand og børste, når du vasker bil. Til bilvask med haveslange kommer du nemt til at bruge 200 liter vand. Med spand og børste bliver bilen ren med kun 20 liter vand.

 

9. Tjek toilet og vandhaner

  • Tjek jævnligt om toilettet siver eller løber. Et toilet der siver, så det er svært at se, spilder let 100.000 liter vand om året.

  • Tjek også om vandhanerne er utætte. En vandhave, der drypper langsomt, spilder nemt 7.000 liter pr. år.

 

10. Hold øje med vandmåleren:

  • Aflæs din vandmåler en gang pr. måned, så du kan hol-de øje med om forbruget stiger uforklarligt.

  • Når der er lukket for vandet i huset skal tælleren samt det lille tandhjul på måleren stå helt stille. Gør den ikke det, kan det betyde, at et toilet løber eller der kan være en lækage på et vandrør, og så vil det være en god ide at få en VVS mand til at tjekke installationerne.

 

11. Brug af vand udendørs:

  • Vand dine planter i haven med vandkande i stedet for at vande med haveslange, og vand altid om aftenen, hvor fordampningen er meget mindre end i dagtimerne.

  • Etabler en regnvandstønde, der sættes under tagrenden og brug regnvandet til havevanding.

  • Begræns vanding af græsplæner med havevandings-anlæg, da det er noget af det mest vandforbrugende.

 

12. Spar på det varme vand:

  • Du kan spare meget, hvis du reducerer mængden af varmt vand. Du sparer nemlig både på det varme vand og på opvarmningen. Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 grader C. Ved den temperatur er vandet varmt nok til at slå legionella-bakterier ihjel og til at vaske op i. I mange beholdere er temperaturen dog langt højere og så udskiller varmtvandsbeholderen kalk og skal efterhånden anvende mere strøm for at varme vandet op.

  • Tjek derfor din varmtvandsbeholder for kalk, hvis du har en ældre beholder, for måske kan det betale sig, at udskifte den med en ny effektiv beholder, der både er strømeffektiv og billigere at varme op og fastholde varmen.